Algoritma ve Programlama Notlarım: #1 Programlama Temel Kavramları

Okuduğum bölüm gereği C++ eğitimi alıyorum. Derslere yeni bakmaya başladım bundan ötürü komutları vermek yerine ne anlatıldıysa tek tek aldığım notlarımı sıfırdan sizlerle paylaşmayı istiyorum. Haydi Bismillah!

Programlamaya başlamadan önce bazı kavramları bilmemiz gerektiğini öğretmenimiz dile getirdi. Bunların en başında ise bilgisayarın temel çalışma prensiplerini ve tarihi gelişimini bilmemiz de fayda varmış.

Peki nasıl oldu bu bilgisayar?

Hepimiz kullanmışızdır. İlkokul da abaküsler vardı. Bilgisayarın atası desem yeridir. Çin de insanlar toplama, çıkarma, bölme gibi işlemleri gerçekleştirmek için bulmuşlar. (ellerini kullanmak akıllarına gelmemiş) 17. yüzyıl da ilk ticari mekanik hesap makinesi Blaise Pascal tarafından icat edilmiştir. Aynı yüzyılda Leibintz bu makineye çarpma, bölme, karekök işlemlerini eklemiştir.

Elektriğin günlük hayata girmesi nedeniyle sevgili bilim adamları boş durmamış hesaplama işlemlerin de elektrikten yararlanma konusunda çalışmalar yapmışlar. Ayrıca bilgisayar için; "Karmaşık ve tekrarlı işlemleri hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştiren elektronik aygıt" ibaresi notlar arasında yer almaktadır. Yani bilgisayarlar elektronik parçalardan oluşan bir aygıt olarak tanımlanır. Dolayısıyla bilgisayarlar en temel de sadece elektrik akımının olmasına veya olmamasına göre çalışır. Elektrik akımının olması 1, olmaması ise 0 olarak kabul edilir. Bundan ötürü bilgisayar da her şey 1 ve 0 demektir. Bilgisayarlarımız bu 1 ve 0'ı kullanarak oluşturulmuş ikilik sayı sistemi ile çalışır. Bu ikilik sayıların 8 tanesinin bir araya gelmesi ile bilgisayarlar için daha anlaşılır yapıların oluşması sağlanır. Sekiz tane bitin bir araya gelmesiyle oluşan yapıya byte denir.

Mesela, A harfi; bilgisayar da bu şekilde tanımlanır. 01000001 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Notlarım: #6 "Fesleğen - Hikmet Anıl Öztekin"

Kitap Notlarım: #2 "Elif Gibi Sevmek 2"

Kitap Notlarım: #5 "Söz Mühendisi - Hasan Çep"