Algoritma ve Programlama Notlarım: #2 Bilgisayarın Temel Çalışma Prensipleri

Hiç düşündünüz mü? Bir düğme ile açılıp tek tuşla kapattığımız bilgisayarın çalışması için neylere ihtiyacı olduğunu ve nasıl çalıştığını.. Şayet ben düşünmedim :) ilgi alanım değilmiş demek ki.

Konumuza dönecek olursak, bilgisayarın çalışabilmesi için 3 temel birime ihtiyacı vardır. Bunları sırasıyla anlatacak olursak eğer:


  • Merkezi İşlem Birimi: Bilgisayarda ki tüm karar verme ve kontrol işlemlerini gerçekleştirir.(Beynimize benzetebilir miyiz acaba? Kararı hani aklımızla veriyoruz, ee vücut kontrolünü de beynimiz yapıyor..) Merkezi işlem birimi matematiksel işlemleri gerçekleştirdiği gibi bilgisayar da hangi işlemin öncelikli, birimlerin hangi sıradan giriş ve hangi sıradan çıkış yapacağını da belirler. Temel komutlara dayalı çalışır. Bu komutlar dizisi temel olarak makine dili  olarak isimlendirilir. Bu kodlar birim de ard arda sorunsuz çalışır.
  • Bellek Birimi: Bilgisayarlar çalıştığı süre boyunca giriş biriminden aldığı veya hesaplama sonucu elde ettiği verileri bellek üzerinde saklayarak üzeride işlemleri gerçekleştirir. Bellek hücrelerden meydana gelmektedir. Bir hücre bir adrese sahiptir ve bu hücrelere veriler yazılıp silinebilir.
  • Giriş Çıkış Birimleri: Kullanıcıdan veya diğer aygıtlardan bilgisayara veri aktarmak için kullanılan birimlere Giriş Birimleri denir. Bilgisayarda bulunan verileri kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla veya diğer aygıtlara göndermek için kullanılan birimlere Çıkış Birimleri denir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Notlarım: #6 "Fesleğen - Hikmet Anıl Öztekin"

Kitap Notlarım: #2 "Elif Gibi Sevmek 2"

Kitap Notlarım: #5 "Söz Mühendisi - Hasan Çep"