Ehliyet Notlarım: #2 Trafikte Temel Değerler

Sözel bölümlere hızlı giriş yapıp ilerlemek güzel de motor bölümünde ne yapacağım bilmiyorum. Tek korktuğum konu orası :)

Sorumluluk, kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi anlamına gelmektedir.
* Sorumluluk duygusuna sahip bir sürücü, sadece araç kullanmayı değil, aynı zamanda kendine hâkim olmayı da öğrenmelidir.
* Sürücü, trafik içindeki davranışlarının sorumluluğunu hem kendine hem de diğer yol kullanıcılarına karşı üstlenebilmelidir. Davranışlarının sonuçlarını düşünerek hareket etmelidir.

Yardımlaşma, karşılıklı yardımda bulunma anlamına gelmektedir.
- Hayatımızı: "Bir başkasının  yaşamasına yardım etmeyen, yaşadığını iddia edemez." ölçüsüyle yönlendirmeliyiz.
* İnsanlar başkalarına yardım etmeyi doğuştan eğilimdirler.
* Yardımlaşmanın evrensel bir sosyal sorumluluk normu olduğunu söyleyebiliriz.
Trafikte yardımlaşma neden önemlidir?
* Trafikte dezavantajlı gruplar olan çocukların, yaşlıların, ve engellilerin yardıma daha fazla ihtiyacı olabilir. Güvenli bir trafik ortamı oluşturabilmek için her sürücünün dezavantajlı grupta yer alan bu yol kullanıcılarına daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Hoşgörü, kişinin kendisininkinden farklı ahlaki, dini değerlere, dünya görüşlerine, düşüncelerine, yaşam tarzlarına, davranışlara sahip olan başka insanlara müdahale etmekten bilerek veya isteyerek, kaçınması eylemi olarak tanımlanmaktadır.
* İzin verme ve iyi karşılama anlamına da gelmektedir.
* Hoşgörü, trafik içinde sürücülerin en fazla ihtiyaç duyacakları değerlerden biridir.

Tahammül, insanın kötü, güç durumlara karşı koyabilme ya da katlanabilme gücü olarak tanımlanmıştır.
* Kendi görüşünüze ters düşenlere, sabırla ve taraf tutmadan katlanabilme özelliğidir.

Nezaket ve Saygı
Nezaket, başkalarına karşı saygılı ve incelikle davranma anlamına gelmektedir.
Saygı ise değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu anlamına gelmektedir.
- Başarılı iletişimin en önemli kuralı karşınızdaki kişinin varlığına saygı göstermektir. Yani saygı göstermek demek, "seni görüyorum, duyuyorum, varlığını kabul ediyorum" anlamına gelmektedir.
*Trafik güvenliğinde sürekliliği sağlayan en önemli faktörlerin başında saygı gelmektedir.

Feragat ve Fedakârlık, bir amaç uğruna ya da gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi yararlarından vazgeçme, hakkından kendi isteğiyle vazgeçme, özveri anlamına gelmektedir.

Sabır, zorluğa karşı göğüs germek anlamına gelmektedir.
* Sabır, bir şeyi telaş göstermeden bekleme anlamına da gelmektedir.

Trafik Kültüründe Birbirini Uyarma
* Trafik içinde hatalı davranış sergileyen bir sürücüyü uyarmak hem o sürücünün hem de trafikteki diğer sürücülerin kaza yapma ya da olumsuz bir durum oluşturma riskini azaltacaktır. Ancak bu uyarı, nezaket ve saygı çerçevesinde yapılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Notlarım: #6 "Fesleğen - Hikmet Anıl Öztekin"

Kitap Notlarım: #2 "Elif Gibi Sevmek 2"

Kitap Notlarım: #5 "Söz Mühendisi - Hasan Çep"